Pályázatok

“A Tamás-Gépgyártó Kft. a “Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” program keretében a “Malomtörténeti kiállítás a Fenyves Malomban” projekt 6.584.797.- Ft összegű támogatásban részesült.

Veszprémben egykoron 15 vízimalom működött, melyek közül a Fenyves Malom az egyetlen, amely épségben megmaradt, és eredeti berendezéseit őrzi. Az egykor világhírű malomiparnak szerettünk volna méltó emléket állítani ezzel a kiállítással. A Fenyves Malom épülete műemléki védettség alatt áll, a projekt ezáltal értékmentő és értékteremtő is egyben.

Az interaktív kiállítás 2021. október 1. napján nyílt meg. A kapott támogatásból megvalósult egy 30 tablóból álló, a malmokat és Veszprémet bemutató kiállítás, továbbá egy interaktív sarok 4 kézimalommal, mozsarakkal, mázsákkal, szitákkal, ahol a látogatók kipróbálhatják az őrlés nehézségeit. A kisebb gyerekeket külön játszószoba várja.

A létrehozott kiállítás, és a malomban tartott interaktív idegenvezetések bővítik Veszprém kulturális kínálatát, közösségépítő és hagyományőrző szerepe vitathatatlan.”