Vízimalom típusok

Vízimalom típusok

Erőforrásként vízi energiát felhasználó malomszerkezet. Főként őrlésre, darálásra, hántolásra, kásatörésre és fűrészelésre használták. A vízimalmok folyók vagy patakok mellé emelt épületek, melyeknek gépeit vízikerék hajtja meg, de vannak olyan vízimalmok, melyeket erre a célra készített hajókra építenek és nagy vízhozamú, de kisesésű folyókon horgonyoznak ki. Ezek a hajómalmok.

Alulcsapott

Alulcsapott vízikereket a víz mozgási energiáját hasznosítja működéséhez. Hatásfoka klasszikus kivitelű keréknél 15–30% között mozog. Ha a lapátok kialakításán változtatunk, a vizet terelőkkel a kerékhez vezetjük, a kerék méretét ideálisra méretezzük, akkor sem tudjuk igazán túllépni a 50%-os hatásfokot. A víz esése ennél a típusnál jellemzően 0,75 és 3 m között mozog, a vízmennyiség pedig jellemzően 0,5–5,0 m3/s vízfogyasztásig készül. Az alulcsapó vízikerék kerületi sebessége jellemzően 1,6–2,2 m/s.

Derékban csapott

 

Alulcsapott vízikereket a víz mozgási energiáját hasznosítja működéséhez. Hatásfoka klasszikus kivitelű keréknél 15–30% között mozog. Ha a lapátok kialakításán változtatunk, a vizet terelőkkel a kerékhez vezetjük, a kerék méretét ideálisra méretezzük, akkor sem tudjuk igazán túllépni a 50%-os hatásfokot. A víz esése ennél a típusnál jellemzően 0,75 és 3 m között mozog, a vízmennyiség pedig jellemzően 0,5–5,0 m3/s vízfogyasztásig készül. Az alulcsapó vízikerék kerületi sebessége jellemzően 1,6–2,2 m/s.